Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Обучение по природни науки
и върхови технологии
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Подай ръкопис
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Подай ръкопис
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Обучение по природни науки и върхови технологии
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • Издания
Начало Новини Новини 2025 Брой 50-51, 18.12.2025 г.

Вкусът на Коледа

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
23-12-2025
в Брой 50-51, 18.12.2025 г.
A A
Снимки Мария Александрова

През последните дни и седмици социалните мрежи са залети със снимки на красиво изрисувани коледни бисквитки и сякаш можем да усетим през екрана любимия аромат на току-що изпечени сладки. Как обаче да направим захарната глазура за тях и кое да добавим първо – яйцата или захарта, за да изненадаме близките си с най-вкусните и красиви сладки изкушения? За съвети за рецепти и тънкостите в приготвянето им „Аз-буки“ се обърна към сладкарката от Разград Мария Александрова.

Маслени бисквитки, украсени с кралска глазура (royal icing), са едни от най-добре познатите ни коледни сладки.

За направата им са ни необходими 480 грама брашно; половин ч.л. сол; 40 грама царевично нишесте; 226 грама меко масло; 200 грама захар; 2 яйца размер L (на стайна температура) и 10 мл течна ванилия / 10 г от пакетче. В купа смесваме сухите съставки – брашното, солта, царевичното нишесте. В друга купа маслото се разбива със захарта и към тях се добавят яйцата и ванилията. След това към мокрите съставки се добавят сухите. „Важното е сместа да престои 20 минути в хладилника, преди да сложим бисквитките да се пекат“, отбелязва Мария.

Фурмата се наглася да загрее на 180 градуса без вентилатор. А през това време разстиламе тестото и правим бисквитки с желаните от нас фигурки. Печем ги между 8 и 10 минути  (зависи от фурната).

След като бисквитките са изстинали и е време да ги украсим, трябва да приготвим и кралската глазура.

За нея ще ни трябват 3 белтъка; 450 грама пудра захар; малко ванилов екстракт и няколко капки вода. „Белтъците се разбиват леко, а пудрата захар трябва да се пресее. На части към белтъците, докато се бърка постоянно, се добавя пудрата захар. Ванилията се добавя, когато сме разбили почти до готовност“, дава ценни насоки сладкарката.

Напуканите брауни бисквитки също са сред най-желаните сладки изкушения.

За тях ще са необходими 125 грама какао на прах; 360 г захар; 120 г олио; 4 яйца размер L (на стайна температура); 2 ч.л. течна ванилия; 250 г брашно; 10 г или 2 ч.л. бакпулвер; щипка сол и 100 г пудра захар (за овалване).

Първо захарта се разбива с олиото, докато се смесят добре. След това се добавя какаото и се разбърква отново с миксер. „Яйцата се добавят едно по едно и след всяко сместа се разбива“, обръща внимание Мария. Отделно се смесват брашното, солта и бакпулверът и на части сухата смес се добавя към яйчената. Получената смес се оставя да престои в хладилник за през нощта. След това се оформят топчета от около 40 грама и се овалват в пудра захар. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за около 12 минути.

Снимки Мария Александрова
Your Image Description

Свързани статии:

Грейна елха, вдъхновена от кюстендилска шевица Добротата и приятелството – най-хубавият подарък Децата – мост между два свята Време за споделеност и българска реч

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: бисквиткизахарна глазураКоледаколедни сладкикралска глазурапекарствоРецептиСлед часоветеукрасяване

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Български коледни традиции оживяват в Испания

Следваща статия

Месец на светлина и общност в БУ „Св. св. Кирил и Методий във Виена

Следваща статия
Месец на светлина и общност в БУ „Св. св. Кирил и Методий във Виена

Месец на светлина и общност в БУ „Св. св. Кирил и Методий във Виена

Над 150 творби участваха в конкурса за детско творчество на ОДК – Кюстендил

Над 150 творби участваха в конкурса за детско творчество на ОДК – Кюстендил

В Министерския съвет: 84,614 млн. евро за подготовка на образователната система за извънредни ситуации и кризи

В Министерския съвет: 84,614 млн. евро за подготовка на образователната система за извънредни ситуации и кризи

Последни публикации

  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2025, година XXXIV
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 2/2025, година XXXIV
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1/2025, година XXXIV
  • Обучение по ПРИРОДНИ НАУКИ и върхови технологии ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXIII, 2024
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5-6/2024, година XXXIII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3-4/2024, година XXXIII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1-2/2024, година XXXIII
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXII, 2023
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5-6/2023, година XXXII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3-4/2023, година XXXII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 2/2023, година XXXII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1/2023, година XXXII
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“ 2022 г.
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 6/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 4/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 2/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1/2022, година XXXI
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 6/2021, година XXX
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5/2021, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Подай ръкопис
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"