Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Обучение по природни науки
и върхови технологии
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Обучение по природни науки и върхови технологии
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2024 Брой 22, 30.05-05.06.2024 г.

Шеф готвач в учебната кухня

В ПГТЛП – Благоевград, младите хора се чувстват ценени, подкрепяни и мотивирани да развиват своя потенциал

Стела Маринова от Стела Маринова
05-06-2024
в Брой 22, 30.05-05.06.2024 г.
A A
Гимназистите от специалност „Кетъринг“ участват в майсторския клас по приготвяне на паста, изнесен от шеф Никола Тодоров. Снимки – ПГТЛП „Гоце Делчев“ – Благоевград

Ученическият ресторант на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград, се превръща в кулинарен рай. А гимназистите от специалност „Кетъринг“ за пореден път получават възможността да се насладят на майсторски клас по приготвяне на паста, изнесен от шеф Никола Тодоров – главен готвач в един от 5-звездните хотели в Банско.

Известният готвач, чийто талант е печелил множество отличия, зарадва очи, небца и души с изискан прочит на класически рецепти за паста. С неповторима лекота и майсторство шеф Тодоров демонстрира забележителни кулинарни умения пред погледите на ученици и гости.

Димитрина Иванова, директор

„Не само шеф Тодоров, но и учениците бяха активни участници в кулинарния спектакъл.

Те се превърнаха в негови помощници, наблюдаваха отблизо майсторските му техники и имаха шанса да се включат в приготвянето на вкусните ястия. Снимките от събитието запечатаха не само красотата на приготвените ястия, но и вълнението, ангажираността и желанието за учене на младите хора“, споделя пред „Аз-буки“ директорката на гимназията Димитрина Иванова.

Сътрудничеството между гимназията в Благоевград и хотела в Банско се заражда преди три години. Инициативата е дело на ръководството на училището, чиято визия е да осигури на своите възпитаници най-добрите условия за обучение и развитие.

Първата група с ученици от ПГТЛП – Благоевград, се отправя към Банско, готова да се потопи в свят на вкусове и аромати. С всяка стъпка в престижния хотел пред тях се разкриват нови кулинарни вселени: българска, френска и италианска кухня, сладкарски цех.

Десетте ученици, разделени на смени, се превръщат в любопитни изследователи.

„Към всеки ученик се подхождаше с внимание и отношение. Нашите възпитаници се завърнаха от Банско не просто с нови знания, а с пламък в очите и мечти в сърцето“, споделя директорката.

Освен шеф Никола Тодоров на територията на гимназията мастър класове са правили и други изтъкнати кулинарни майстори. Гостуването им е

стъпка в изграждането на силни връзки между гимназията и водещи представители на хотелския и ресторантьорския бранш.

„Чрез подобни инициативи осигуряваме на своите възпитаниците не само практически знания и умения, а и ценни контакти, които ще им помогнат да се реализират успешно в бъдещето си като кулинари“, смята Иванова.

Тя изразява благодарност към професионалистите за приноса в издигане статута и популярността на професионалното образование в България.

Димитрина Иванова е ръководител на професионалната гимназия от 6 години и оттогава са направени много промени – по отношение на учебния процес, и по отношение на материалната база.

„Гимназията наследява половинвековната история на бившето текстилно училище в града. Преминавайки през много професионални предизвикателства, с моите страхотни колеги намерихме верния път и продължаваме да мечтаем смело“, разказва директорката.

Училището дава възможност за обучение по професиите „Асистент на лекар по дентална медицина“, „Ресторантьор“ (специалност „Кетъринг“), „Организатор на туристическа агентска дейност“ (специалност „Организация на туризма и свободното време“) и „Дизайнер“ (специалност „Рекламна графика“).

„Така даваме максимален и съобразен с пазарните тенденции избор на ученици и родители, когато трябва да изберат качествено и адекватно професионално образование“, подчертава Иванова.

Първоначално вместо „Кетъринг“ предлагат специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Завършилите придобиват II степен по изучаваната професия „Готвач“. Стремейки се да подготвят учениците си за динамичния пазар, екипът на гимназията решава да надгради, предлагайки специалност „Кетъринг“.

„Тази специалност е с III степен на професионална квалификация и освен производство на кулинарни изделия и напитки включва и икономически предмети – разяснява директорката. – Учениците не само се научават да готвят, но и придобиват знанията и уменията, необходими за създаване на собствена фирма.“

В резултат на промяната в учебния план от миналата година

интересът към специалността „Кетъринг“ нараства

и е формирана цяла паралелка.

За разработването на учебни програми за своята специалност и професия „Асистент на лекар по дентална медицина“ гимназията кандидатства и е одобрена за иновативно училище.

Материалната база е претърпяла пълна трансформация. Като част от усилията за създаване на комфортна и съвременна среда за обучение, гимназията е санирана, със сменена дограма, покривът е ремонтиран. Иванова посочва, че сплотеният им екип не се страхува да запретне ръкави и сам да допринесе за красотата на своето училище.

На първия етаж, където се провеждат учебните практики,

с помощта на Министерството на образованието и науката е създаден учебен ресторант.

По този начин ръководството и учителският колектив на гимназията се грижат за комфорта и мотивацията на своите ученици.

„Най-голямото ни желание е да превърнем нашето училище в място, където младите хора не само се обучават, но и се изграждат като личности, готови да посрещнат предизвикателствата на XXI век“, казва директорката.

Сърцето на учебния ресторант е неговата кухня, изградена по най-съвременните стандарти, отговаряща на всички изисквания на Българската агенция по безопасност на храните. Островният ѝ тип осигурява простор и удобство за 6 ученици, които едновременно могат да работят.

Ежегодният нарастващ брой ученици налага разширяване на кулинарната база.

През миналата година отваря врати нова кухня, вдъхновена от динамиката на „Мастър шеф“. Три продълговати маси, оборудвани с всичко необходимо – работен плот, мивка, котлони, печка, позволяват на 6 ученици да работят самостоятелно. А за да е удобно на учителя, отпред е разположен отделен плот, откъдето може да наблюдава и ръководи процеса. Условията за практическо обучение са на ниво, което може да се сравни само с най-добрите ресторанти, посочва Иванова.

Учениците от гимназията не само се обучават, но и навлизат в реалния бизнес свят, като организират кетъринги за общината, местните вестник и радио.

„Участието в кетъринги е ценен урок за учениците, който им помага да изградят самочувствие и увереност в собствените си възможности. Да развият организационни умения и способност за работа в екип. Да натрупат ценен опит в реална работна среда. Да се справят с различни ситуации и да обслужват клиенти. За мен това е най-добрият начин да усвоят професията“, убедена е Иванова.

Завършилите гимназията са търсени кадри на пазара на труда и намират добре платена работа.

Освен учебния ресторант и кухнята, които гарантират отлично практическо обучение за готвачите, гимназията разполага и с други модерни съоръжения. Специално оборудвана зала отваря врати пред талантливите бъдещи специалисти по „Рекламна графика“.

Висококачествени компютри им осигуряват необходимите инструменти за реализиране на идеите им. Но технологиите не са ограничени само до отделни зали.

Всяка класна стая е снабдена с интерактивни дисплеи, които превръщат учебния процес в динамично и завладяващо преживяване.

По думите на директорката, в професионалната гимназия образованието не е просто теория: това е мястото, където младите хора не само се обучават, но и развиват креативност, иновативно мислене и дигитални умения.

Училището разполага и с уютно общежитие, което е цялостно ремонтирано,

за да осигури комфортен и спокоен престой на своите възпитаници. Оборудвано е с кухни за приготвяне на вкусна и здравословна храна, както и с фитнес зала, където учениците могат да поддържат форма и да се разтоварват от учебния ден. В него живеят не само ученици от гимназията, но и от други училища в града.

„Грижим се за тяхното благополучие, за да се чувстват като у дома си“, казва Иванова.

Гимназията инвестира и в изграждането на фотоволтаична инсталация. Стойността на проекта е 50 000 лв., но се очаква да се изплати с течение на времето чрез намаляване на сметките за ток. Инсталацията е особено важна, като се има предвид, че в гимназията има множество компютри, фурни, конвектомати, климатици и други консуматори на електроенергия.

Миналият декември е закупен и нов бус, който ще улесни превозването на учениците до различни събития, като състезания, кетъринги и други. Бусът е с 8+1 места, което е отлично решение за превозване на групи. В него може да се транспортира всяка необходима посуда и техника за регионални и национални състезания, чието превозване до този момент е било проблематично приключение.

Постиженията, инициативите и дейностите на учениците намират място не само в класните стаи, но и в социалните мрежи.

„Ако не бяхме толкова активни, не бихме могли да привлечем ученици, бъдещето пред нашата гимназия щеше да бъде доста неясно“, убедена е директорката Иванова.

В момента в гимназията се обучават

250 ученици, които не са просто имена в списък, а личности, познати поименно на всекиго в колектива.

„Тук се насърчават инициативите, подкрепят се талантите и се създава чувство за общност. Това е място, където младите хора се чувстват ценени, подкрепяни и мотивирани да развиват своя потенциал“, казва директорката.

Your Image Description

Свързани статии:

150 години отворени врати за четмо и писмо в Радуил Страдателният залог не е страшен 350 мерят сили в 12 конкурса Снимка ПГ „Добри Желязков“ – СливенДа успееш въпреки трудния старт

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: БлагоевградПрофесионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“Регионишеф Никола Тодоров

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
СподелянеTweet
Предишна статия

Памет за миналото

Следваща статия

Малките стъпки към голямата цел

Следваща статия
Малките стъпки към голямата цел

Малките стъпки към голямата цел

1227 лв. стипендия за докторантите

Софийският университет подобрява позицията си в QS World University Rankings

Шестима ученици с отличия от Първия фестивал за творчество и иновации

Шестима ученици с отличия от Първия фестивал за творчество и иновации

Последни публикации

  • Обучение по ПРИРОДНИ НАУКИ и върхови технологии ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXIII, 2024
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5-6/2024, година XXXIII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3-4/2024, година XXXIII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1-2/2024, година XXXIII
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXII, 2023
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5-6/2023, година XXXII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3-4/2023, година XXXII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 2/2023, година XXXII
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1/2023, година XXXII
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“ 2022 г.
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 6/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 4/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 2/2022, година XXXI
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 1/2022, година XXXI
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 6/2021, година XXX
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5/2021, година XXX
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 4/2021, година XXX
  • Проектно базираното обучение в модел за съдържателна и технологична интеграция в екологичното образованиe
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2021, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За списанието
  • Цели и обхват
  • Редакционна колегия
  • Съдържание
  • Указания
    • За авторите
    • За рецензентите
  • Издателска етика
  • Контакт
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"