"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Natural Science
and Advanced Technology Education
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Natural Science and Advanced Technology Education
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2025

Повече пълнозърнести храни в ученическия стол

Конфитюрите ще бъдат само с екстра качество, а мармаладите – от плодове

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
19-02-2025
in Новини 2025
A A

Министерството на здравеопазването предлага по-разширен обхват на зърнените храни в седмичното меню в ученическия стол. Поне два пъти седмично в обедното хранене на учениците трябва да присъства пълнозърнест хляб, а поне веднъж в седмицата – пълнозърнестите макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа. Това гласи проектът на новата н която е публикувана за обществено обсъждане.

Нормативният документ отменя действащата Наредба за здравословно хранене на учениците.

Правилата се отнасят за храната в ученическите столове, независимо дали използват кетъринг, или не.

Новите изисквания засягат и  общежитията, базите за спорт, отдих и туризъм на ученици, центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа, както и бюфетите и автоматите за закуски и напитки на територията на училищата.

В Наредбата има промяна и при

приема на плодове и зеленчуци.

Ако досега имаше изискване в менюто всекидневно да се включват пресни според сезона зеленчуци и/или плодове, новите разпоредби предвиждат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично. Количеството остава същото – плодовете и зеленчуците при целодневно хранене трябва да са поне 400 грама.

Предлагането на замразени зеленчуци и плодове е препоръчително пред стерилизирани, а консервираните зеленчуци и плодове не бива да съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители. Туршии могат да бъдат включвани само зимата и само на обяд до един път седмично, а при целодневно хранене – до два пъти седмично. Когато менюто съдържа мармалад и конфитюр, трябва да се използват

„мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“.

Водата, която консумират учениците, може да бъде трапезна или изворна, а ако е минерална, то задължително трябва да бъде ниско минерализирана.

Всекидневно в основното си хранене учениците трябва да получават поне един представител от групата на зърнените храни – хляб, хлебни, макаронени, тестени изделия, ориз, жито, овесени ядки, елда, просо, царевица и други или картофи.

Най-малко един път при обедно хранене могат да присъстват боб, леща, нахут, грах и други бобени храни.

Както досега, в менюто на учениците трябва да има поне 400 грама прясно или кисело мляко, а приемът на сирене или кашкавал се увеличава с 5 грама – от 30 на 35 грама дневно.

Децата могат да консумират и айран, но без добавена сол и захар. Същото важи и за плодовите млека – без изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.

Наредбата забранява предлагането на месни продукти като основни ястия. Месото, с което се готви за учениците, трябва да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение – замразяване. От месните продукти се допускат шунка и филе без съдържание на механично отделено месо и формовано месо. Не се разрешава предлагане на промишлено произведени месни заготовки като кайма, кебапчета, кюфтета, кренвирши и други.

Рибата

трябва да присъства като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене, като трябва да е прясна и само по изключение замразена или консервирана по друг начин.

В мотивите към Наредбата е посочено още, че увеличените изисквания към предлаганите храни и напитки в училищните столове може да доведат до по-високи финансови разходи. Но за сметка на това ще бъдат подсигурени в училищното меню хранителни продукти, отговарящи на актуализираните физиологични норми за населението, които са с намалено ниво на сол, мазнини, наситени мастни киселини и захари.

Your Image Description

Свързани статии:

Не позволявайте на зависимости да отнемат бъдещето ви. С тези думи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна към близо 400 ученици в ГабровоНаркотиците отнемат бъдещето Институциите в Кюстендил с мерки срещу отпадането на ученициИнституциите в Кюстендил с мерки срещу отпадането на ученици Компенсирането на разходите за електроенергия на детски градини и училища продължава до края на март 2025 г. В 25 училища създават малки изследователски общности

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Денятменюученически стол

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Министър Красимир Вълчев: Математиката ще става още по-важна в ерата на изкуствения интелект

Next article

Средствата за образование нарастват до 4,8% от БВП

Next article
Средствата за образование нарастват до 4,8% от БВП

Средствата за образование нарастват до 4,8% от БВП

Младежкият център в Добрич

Национален фокусен център ще подпомага работата на младежките центрове в страната

440 отбора продължават в олимпиадата по статистика

440 отбора продължават в олимпиадата по статистика

Последни публикации

  • Обучение по ПРИРОДНИ НАУКИ и върхови технологии ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXIII, 2024
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5-6/2024, vol. 33
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3-4/2024, vol. 33
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1-2/2024, vol. 33
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXII, 2023
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5-6/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3-4/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 2/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2023, vol. 32
  • Annual Contents of Natural Science and Advanced Technology Education, 2022
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 6/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 4/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3/2022, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 2/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2022, vol. 31
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 6/2021, vol. 30
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5/2021, година XXX
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 4/2021, vol. 30
  • Project-Based Teaching in Model for Meaningful and Technological Integration of the Ecological Education
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2021, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"