"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Natural Science
and Advanced Technology Education
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Home
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Natural Science and Advanced Technology Education
Няма резултати
Вижте всички резултати
Home Новини Новини 2023 Брой 42, 19-25.10.2023

Вкусът към храната се възпитава

В бургаските детски градини и училища здравословните менюта са факт, но е предизвикателство да се задържат децата в столовете

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
18-10-2023
in Брой 42, 19-25.10.2023
A A
Когато и родителите са увлечени в здравословното
хранене, е не само забавно, но и полезно

Започна Седмицата на здравословното хранене в бургаските детски градини и училища. Първият ден, посветен на здравословното хранене в детските градини под мотото „Всичко българско и родно, за децата здравословно“, премина под темата „Есенно изобилие от плодове и зеленчуци“. В Детска ясла № 1 пресъздадоха пътя на плодовете и зеленчуците от градината, където се отглеждат, до масата.
„Градинарите“ от група „Слънчице“ обраха богата есенна реколта от плодове и зеленчуци. В кошнички и касетки ги доставиха в магазина на група „Златна рибка“. Малките „продавачи“ смело предлагаха зеленчуци на децата от група „Калинка“ и плодове на децата от група „Моряче“. „Купувачите“ с радост отнесоха плодовете и зеленчуците в кухнята. След като ги измиха обилно с вода, те влязоха в ролята на готвачи, като приготвиха вкусни и здравословни ястия – зеленчукови и плодови салати и сокове. Водещ на проявата бе есенната фея – медицинската сестра Веселина Горова.

Инициативата за здравословно хранене на Община Бургас включва и родителите и обхваща всички детски образователни институции. Представят се различни теми – „Тиквата – царица на есента“, „Без риба и море не можем“, „Етикет и култура на детското хранене“, „Есен от мистична Странджа“.
Разбира се, помислено и за училищата, които също ще се присъединят към Седмицата на здравето. Всяко учебно заведение, което иска да се включи, ще може да избира също между пет теми: „Ден без захар, газирано и пакетирани стоки“, „Да разчетем етикета“, „Култура на хранене, организиране на приятна обстановка, музика, облекло“, „Ден на усмивката и добрата постъпка“, „Спорт и здраве“.

Културата на хранене и правилното избиране на подходящи ястия за подрастващите става все по-голямо предизвикателство, предвид изкушенията в забързания свят. Предизвикателства, които често се внасят в дома, традицията да се ядат направо от пластмасовите и картонените кутии пица, спагети, силно овкусена храна, бургери и дюнери. А на път за училище или от училище към дома да се пият напитки, в които добавките са повече от милилитрите, и да се хапват чипс, снакс и още подобни храни. Схватката между здравословните ястия и сандвичите, хамбургерите, чипсовете и т.н. е неравна, признават учители и родители.

Пет фирми се грижат за топлата храна в тридесет от бургаските училища. Те са избрани с търг и спазват всички правила за хранене на подрастващите. В детските градини се готви на място или пък се получава храната за деня от кухня майка, която е базирана в съседно детско заведение.
„Има комисия – представители на училища, фирмите, които стопанисват столовете, РЗИ и общински технолог, които одобряват храната. Менютата се правят от общинския технолог. Родителите имат възможност да избират онлайн, да плащат онлайн. Не е задължително да се взема първо, второ и трето и да не се яде от детето, а да се хвърля – разказва за училищното столово хранене Веселина Таралова, директор „Образование и демографски въпроси“ в Община Бургас. И допълва: – В столово хранене са обхванати обикновено училищата, където преобладават учениците от начален и среден етап на обучение, въпреки че столове има в Немската, Английската и в професионални гимназии. Има училища, където няма обособени пространства и там имат само павилиони.“

В детските градини храненето също е добре канализирано, подчертават директорите. Менюто се прави също от технолога на Общината и се спуска към заведенията така, че във всичките 35 детски градини децата ядат едно и също в определен ден от седмицата.
Михаела Стефанова за първа година е начален учител. Докато следва „Детска и начална педагогика“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, стажува в различни детски градини. Така че прави сравнение между храненията в двата етапа. „Според мен храната в училище е по-добра. Проблемът обаче е в това, че децата манджи не ядат. Риба не ядат. Съвсем скоро имахме за обяд риба в училище. От първокласниците, на които преподавам, само едно дете я опита. Има още нещо – въпреки че децата са записани на стол и е избрано обедното меню, родителите им дават допълнително и сандвичи. Количеството храна е толкова голямо, че като видят готвено, децата вадят хамбургера и ядат него, а не заявеното меню. Смятам, че не е редно да се дава допълнително храна, когато детето е записано на стол. Дори джобните пари трябва да са по-малко“, разказва тя.

Настенка Ненова е общинският технолог, който се занимава с менютата на училищата и детските градини заедно с комисията. „Факт е, че децата предпочитат фаст фууд и много трудно възприемат друга храна. В I клас голяма част са записани за хранене в стола и после отпадат. Още от детската градина не обичат риба и „зелено“. Директори на детски градини споделят изказване на деца: „Днес е петък, има риба – не искам на градина“, обяснява тя. Допълва, че и всичко зелено не е обичано от децата – спанак, броколи, грах. „С много усилия успяхме да ги приучим на супичка със спанак. Но пай с риба, който е и със спанак, мусака от картофи със спанак, крем супа от грах – всичко това се отказва да се яде“, допълва Ненова.
„Предпочитаните ястия са боб, мусака, картофени кюфтета, ориз. Към непознатите храни децата са твърде консервативни. От плодовете се харесват бананите и гроздето. Ябълките не са сред любимите“, казва готвачът в училищен стол Георги Христов, който е бил и корабен готвач.

Наблюденията на директори и учители, потвърдени от готвача и технолога, са, че за част от децата ястията от стола са безвкусни, защото отговарят на стандартите за сол и подправки. А в семейството и навън се яде солено и кисело, че и люто. И това е сред основните причини да не се харесва храната в училищния стол.
Една трета от децата в Европа са с наднормено тегло, а страната ни е пета в класацията. Това показват данни на Световната здравна организация. Това е сериозен и задълбочаващ се проблем. В Бургас се прави възможното от най-ранна възраст да се предлага здравословният начин на хранене като модел в учебните заведения. Останалото е в ръцете и на родителите, от които зависи дали този модел ще се следва и в семейството.

Your Image Description

Свързани статии:

Признание за колега Да докоснеш звездите Как да се случва ученическото самоуправление? Най-красивата абитуриентка за 2024 г. Рая Методиева: Моето поколение е амбициозно

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Сюжети

Последвайте ни в социалните мрежи

Viber
shareTweet
Previous article

Загадките на Требенище

Next article

Никола Рахнев, създател на „Гората.бг“: Успехът е реализация на достоен идеал

Next article
Никола Рахнев, създател на „Гората.бг“: Успехът е реализация на достоен идеал

Никола Рахнев, създател на „Гората.бг“: Успехът е реализация на достоен идеал

Книги за обичане

Книги за обичане

Родни учени разработват заместител на стиропора

Родни учени разработват заместител на стиропора

Последни публикации

  • Обучение по ПРИРОДНИ НАУКИ и върхови технологии ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXIII, 2024
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5-6/2024, vol. 33
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3-4/2024, vol. 33
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1-2/2024, vol. 33
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXII, 2023
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5-6/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3-4/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 2/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2023, vol. 32
  • Annual Contents of Natural Science and Advanced Technology Education, 2022
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 6/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 4/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3/2022, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 2/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2022, vol. 31
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 6/2021, vol. 30
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 5/2021, година XXX
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 4/2021, vol. 30
  • Project-Based Teaching in Model for Meaningful and Technological Integration of the Ecological Education
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2021, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Home
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Bulgarian Language and Literature
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"