„Безброй рецепти за успех“ – неслучайно избрахме това мото, при реализацията на нашите идеи и бъдещи проекти. С този слоган аз и моят екип заявяваме пред ученици, родители и общественост амбицията си да превърнем Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград, в най-доброто място за професионална подготовка на кадри за леката промишленост и туризма. В тази връзка, искам да се похваля с нашата най-нова и единствена по рода си специалност на територията на България – „Асистент на лекар по дентална медицина“. Специалността е много актуална и вече наблюдаваме плодовете от нейното внедряване. Освен че дава широк набор от възможности и компетенции на учениците за разгръщане на техния професионален потенциал, учениците имат възможността да практикуват усилено и по време на лятната ваканция.
От една година разполагаме с истинско кулинарно бижу – това е нашият учебен ресторант. Изграден с много труд, любов и усилия на целия екип на ПГТЛП – Благоевград, той се превръща в притегателно място за работещите в района на училището. Те са наши ежедневни гости, доверявайки обяда си в наши ръце. Това е още една моя огромна сбъдната мечта – място, оборудвано по най-модерен и технологичен начин, отговарящо на всички настоящи и бъдещи кулинарни потребности. Точно тук, в нашия учебен ресторант, посрещаме и нашите специални гости – готвачи от световна величина, които демонстрират пред учениците ни висок професионализъм и любов към кулинарията. Тези срещи са комуникационният канал, който поддържаме с бизнеса. Пазарът на труда се нуждае от нашите кадри и тази връзка между бизнес и образователна институция е от огромно значение.
В този ред на мисли е и тазгодишното осъществено партньорство с „Кемпински хотел Гранд арена Банско“ в лицето на шеф Тодоров. ПГТЛП – Благоевград, има сключен договор с хотелския комплекс
в Банско, където нашите ученици ще имат уникалната възможност да проведат задължителната си производствена практика. Правим всичко това с една-единствена цел – да отговорим на пазарните търсения и да дадем най-доброто откъм професионално израстване и подготовка на нашите възпитаници. „Кемпински хотел Гранд арена Банско“ е изключително висока кулинарна трибуна, където нашите ученици ще имат възможността да се докоснат до световната кухня и тънкостите при нейното прилагане.
Поднасям своите комплименти и благодарности към шеф Елица Котева и шеф Никола Тодоров, които запалиха голяма част от учениците ни да експериментират смело в кухнята. Благодаря за високата професионална оценка на нашите партньори от БАБХ в лицето на шеф Ивайло Димитров, шеф Кирил Спасов, г-н Михаил Марковски и г-жа Катя Бакиева (председател и координатор на АСБ) и на МОН, които ни се довериха да бъдем домакин на кулинарно състезание от национален мащаб.
Огромно БЛАГОДАРЯ за възможността да бъда директор на това прекрасно училище! Благодаря за вътрешната сила и неспирна мотивация да давам най-доброто от себе си за професионалното израстване на младите хора в нашата област! Всичко това очевидно не е останало незабелязано, тъй като наскоро бях удостоена с грамота за принос в развитието на професионалното образование. Приемам това признание с огромна отговорност и ангажимент в бъдеще време. Това признание е и за всички мои колеги, които с високия си професионализъм ежедневно показват най-доброто от себе си. Подобно признание, от толкова висока трибуна, кара мен и колегите да не се спираме пред трудностите на времето в което живеем, а напротив – да бъдем още по-категорични в професионален аспект, отстоявайки висок морал и ангажимент към бъдещето на България – нашите деца.
Димитрина Иванова, директор
на Професионалната гимназия
по туризъм и лека промишленост
„Гоце Делчев“ – Благоевград
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg