С междузвездно кулинарно парти отбеляза Деня на авиацията и космонавтиката Националният политехнически музей (НПТМ). То се проведе в залата, където в момента са изложени над 100 Lego Star Wars модела. Някои от посетителите дойдоха с тематичен костюм на герой от популярната междузвездна сага.
Любимата храна на космонавти и астронавти представиха пред децата и техните родители ас. д-р Николай Солаков и ас. д-р Камелия Логиновска от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанската академия. Те разказаха и как се произвеждат техните храни. По-любопитните посетители опитаха част от космическото меню.
След САЩ и Русия, България е третата в света страна, произвеждаща лиофилизирани храни, използвани в ситуации, в които човешкото тяло трябва да устои на екстремни изпитания – космически полети, продължителни експедиции, тежки заболявания.
В специалната витрина са представени още уреди и апаратура, създадени от български учени, използвани в различни научни космически програми и истински полети. Интерес предизвика и моделът на космическата оранжерия.
„Кулинарното парти“ е част от инициативите, свързани с отбелязването на 65-ата годишнина от основаването на НПТМ.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg