"Az-buki" National Publishing House
Ministry of Education and Science
Wikipedia
  • Login
  • Registration
Natural Science
and Advanced Technology Education
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
  • Main Page
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Natural Science and Advanced Technology Education
Няма резултати
Вижте всички резултати
Main Page Новини Новини 2025 Брой 27, 10 - 16.07.2025 г.

Ревнива диня, разговорна чорбица или тъжен сладкиш

„Аз-буки“ от „Аз-буки“
10-07-2025
in Брой 27, 10 - 16.07.2025 г.
A A

Ана КОЧЕВА*

От гледна точка на основния си състав кулинарната лексика е почти една и съща във всички български диалекти. От една страна, тя включва специфична диалектна лексика, от друга обаче, в обсега ѝ влизат и думи, познати на книжовния език, но различаващи се с някои форми (морфологични диалектизми) или значения (семантични диалектизми).

Такива семантични диалектизми са прилагателните ревнѝв, разговòрен and тъжен.

В книжовния български език те са добре познати като прилагателни за човешки качества, но в диалектите са развили и други значения, които са преди всичко кулинарни.

Значението ‘апетитен, вкусен, приятен’ на прилагателното ревнѝв е познато в Шуменско, там потапят наденѝците в удъ (вода) с червèн пипèр, да зèмат фрèнк (да се овкусят), да стàнат пò-ревнѝви. В банатския говор думата е добре позната със същото значение – Бàш и ремнива таз дин’е. (Много е ревнива, т.е. вкусна тази диня). Книжовното значение на прилагателното ревнѝв ‘за човек – който проявява или е изпълнен с ревност’ е познато в диалектите, но то се е появило в по-ново време и се конкурира с чуждата заемка касканджѝя ‘ревнивец’.

Изненадващ на пръв поглед е и семантичният кулинарен диалектизъм разговòрен със значение ‘подправен с люто или кисело, за да е по-вкусен’.

Примерите: Рàзговорна чорбѝца, ч’ѝселка и прòл’утачка (не много люта), добрà за на жèтву от Лужнишко; Турѝ на бòбъ уцèт дъ стàни разгувòр’ън или Йъдè ми съ ръзгувòрнъ мàнджъ от Казанлък са ярко доказателство за диференциалното значение на прилагателното в някои диалекти, което е различно от книжовните ‘който се употребява само при разговор, който е типичен, характерен за устната реч’, ‘който се осъществява, става във вид на разговор, беседа, диалог; диалогичен’, а даже и от простонародното ‘който обича да говори; разговорлив, приказлив’ („Речник на българския език онлайн“).

Същите изводи се отнасят и до прилагателното тъжен, чието диалектно значение в западните български говори е ‘прекалено тежък (сладък или тлъст) на вкус’.

Разпространението е от Кукушко; Монтанско; Бобошево; Велес; Кюстендилско; Дупнишко; Ново село, Видинско.

Видно е, че книжовното значение ‘който изпитва тъга, който е обхванат от тъга’, макар и познато в диалектите, не е единствено.  Всички тези примери могат да се открият в новия „Български диалектен кулинарен речник“ на Института за български език, който представя един много богат и същевременно архаичен пласт от народната лексика, свързан с кулинарната култура на българите като част от националната идентичност.

 

*Д-р Ана Кочева е професор в Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ към Българската академия на науките.

 

Your Image Description

Свързани статии:

Как е правилно да си поръчаме повече от едно капучино Два кандидата се явиха на конкурс Право в десетката Мързелът не е от вчера

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Phone: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Address: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Tags Д-р Ана Кочевадиалектизъмкнижовен езиккулинарна лексикаНаписаното оставасемантични диалектизми

Последвайте ни в социалните мрежи

shareTweet
Previous article

Проф. Мирослав Карабалиев е новият ректор на Тракийски университет

Next article

Да преосмислим заедно Европа

Next article
Да преосмислим заедно Европа

Да преосмислим заедно Европа

Снимка на броя: Цветя за Вазов

Снимка на броя: Цветя за Вазов

Нетрадиционен фест събира млади таланти във Варна

Нетрадиционен фест събира млади таланти във Варна

Последни публикации

  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2025, vol. 34
  • Обучение по ПРИРОДНИ НАУКИ и върхови технологии ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXIII, 2024
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5-6/2024, vol. 33
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3-4/2024, vol. 33
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1-2/2024, vol. 33
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ / ГОДИНА XXXII, 2023
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5-6/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3-4/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 2/2023, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2023, vol. 32
  • Annual Contents of Natural Science and Advanced Technology Education, 2022
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 6/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 4/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 3/2022, vol. 32
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 2/2022, vol. 31
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 1/2022, vol. 31
  • Годишно съдържание на „Обучение по природни науки и върхови технологии“
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 6/2021, vol. 30
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 5/2021, vol. 30
  • Natural Science and Advanced Technology Education, 4/2021, vol. 30
  • Сп. „Обучение по природни науки и върхови технологии“, книжка 3/2021, година XXX

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Main Page
  • Contact
  • Subscribe now
  • Projects
  • Advertising

Az-buki Weekly

  • Вестник “Аз-буки”
  • Subscribe now
  • Archive

Scientific Journals

  • Strategies for Policy in Science and Education
  • Български език и литература
  • Pedagogika-Pedagogy
  • Mathematics and Informatics
  • Natural Science and Advanced Technology Education
  • Vocational Education
  • Istoriya-History journal
  • Chuzhdoezikovo Obuchenie-Foreign Language Teaching
  • Filosofiya-Philosophy

Newsletter

  • Accsess to public information
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
en_US
bg_BG en_US
  • Login
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Main Page
  • About the journal
  • Aims and Scope
  • Editorial Board Members
  • Contents
  • Guidelines
    • Guide for Authors
    • Reviewer's Guide
  • Publishing Ethics
  • Contact
  • Subscribe now
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"